Er ekstra jomfru olivenolie sundt?
,
Er ekstra jomfru olivenolie sundt?
Ekstra jomfru olivenolie stammer fra oliven, som er frugten af oliventræet, et træ der er hjemmehørende i Middelhavet. Den udvindes ved presning, og smagen afhænger af oprindelseslandet for oliventræet. Smagen kan være mild, lidt mere bitter eller krydret afhængig af frugtsorten.
Forarbejdningsteknikkerne bestemmer olien "grad", som kan klassificeres som raffineret og uraffineret, afhængigt af om der er anvendt kemikalier eller varme i udvindingsprocessen (raffineret) eller ej (uraffineret).
Ekstra jomfru olivenolie, også kendt som Ekstra Jomfru Olivenolie, er en ren, uraffineret olie, der ikke er behandlet under sin udvindingsproces.
Raffinerede olier behandles for at fjerne eventuelle defekter og har normalt en mere udefineret farve og en mildere smag, hvilket ikke er tilfældet for Ekstra Jomfru Olivenolie, som bevarer sine egenskaber intakte.
Smag vores ekstra jomfruolivenolier med D.O.P
Ekstra jomfru olivenolie: Naturlig renhed og sundhedsmæssige fordele
Ekstra jomfru olivenolie opnås gennem en naturlig proces fra den første presning af oliven, uden brug af varme eller tilsætningsstoffer. Denne skånsomme udvinding beskytter de gavnlige planteforbindelser, kendt som polyfenoler, og udelader det sidste trin inden aftapning for at bevare dens renhed. Resultatet er en olie, der er rigere på næringsstoffer, har en højere markedsværdi, en stærkere smag, en mørkere farve og unikke sundhedsegenskaber.
Ekstra jomfru olivenolie er kendt som en af de sundeste olier og en af hovedbestanddelene i en sund middelhavskost. Som den "reneste" olie tilgængelig på markedet, opnås den direkte fra oliven uden brug af varme eller tilsætningsstoffer, hvilket ifølge videnskabelige beviser giver utallige sundhedsmæssige fordele.
Her er 8 af de bedste sundhedsmæssige egenskaber ved ekstra jomfru olivenolie:
1. Rig kilde til polyfenoler, antioxidanter og sunde fedtstoffer
Ekstra Jomfru Olivenolie er en olie, der ikke er blevet raffineret eller ændret i sin udvindingsproces, og som bevarer næringsstoffer og antioxidanter intakte.
Den indeholder mere end tredive forskellige typer naturlige antioxidanter, som findes i fødevarer som frugt og grøntsager og som gavner sundheden. Specifikt indeholder den høje doser af polyfenoler, såsom hydroxytyrosol og oleocanthal, som bekæmper sygdomme, der skader cellerne og aldringsprocessen, og som har neurobeskyttende, antiinflammatoriske og antimikrobielle egenskaber.
2. Forebygger hjerte-kar-sygdomme
Olivenolie har stor værdi, når det gælder om at beskytte vores hjerte, hvilket måske er en af de mest gentagne og fremhævede fordele, som resultaterne af PREDIMED kliniske studie understreger. Disse analyser fremhæver olivenoliens forebyggende karakter med hensyn til hjerte-kar-sygdomme.
Ifølge European Food Safety Authority anbefales det at indtage omkring 20 gram (g) eller to spiseskefulde ekstra jomfru olivenolie dagligt for at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme og inflammation. Polyfenolerne i olivenolie giver kardiovaskulær beskyttelse og forhindrer andre sygdomme.
3. Olivenolie reducerer risikoen for kræft
Kræft er en af de sygdomme, der koster flest liv i verden. De fleste forskere er enige om, at en naturlig kost spiller en vigtig rolle i at reducere risikoen for kræft og andre sygdomme.
Nylige studier bekræfter, at ekstra jomfru olivenolie indeholder stoffer, der sammen med en sund naturlig kost hjælper med at forebygge mange sygdomme.
4. Moderat indtag af olivenolie hjælper med vægttab
Fedme er en anden sygdom, der bekæmpes i de fleste tilfælde med en sund kost. Den middelhavsdiæt, der er rig på ekstra jomfru olivenolie, hjælper os med at opretholde en afbalanceret og sund kost, idet en korrekt brug af olivenolie fremmer vægttab.
Olivenolie er selvfølgelig stadig en kalorierig fødevare, men de fleste af disse kalorier er sunde, hvilket giver os mulighed for at erstatte de mindre sunde fra kosten på en lækker og velsmagende måde.
5. Den sundeste olie til dine retter
Vidste du, at brugen af ekstra jomfru olivenolie i madlavningen kan gøre dine fødevarer mere næringsrige? Modsat hvad mange tror, er ekstra jomfru olivenolie den bedste olie, du kan have i dit køkken.
Den høje modstandsdygtighed af dens antioxidanter mod høje temperaturer gør, at de bliver absorberet af de fødevarer, vi laver. Samtidig hjælper det med at bevare næringsstoffer i fødevarer, der normalt går tabt under madlavning.
At lave nogle grøntsager som tomat, aubergine eller græskar med ekstra jomfru olivenolie øger deres antioxidantindhold og giver derfor større sundhedsmæssige fordele.
6. Forbedrer og bevarer hjernens sundhed
Alzheimers er en neurodegenerativ sygdom, der opstår ved ophobning af beta-amyloidplak i hjernecellerne. Ifølge nogle studier kan inkludering af ekstra jomfru olivenolie i kosten forhindre og endda hjælpe med at bremse Alzheimers sygdom, takket være de beskyttende egenskaber af nogle af dens forbindelser, som hjælper med at beskytte hjernens blodkar og endda eliminere de forbindelser, der forårsager hjernealdring.
7. Olivenolie hjælper immunsystemet
Det er bevist, at ekstra jomfru olivenolie indeholder næringsstoffer, der hjælper med at reducere de usunde bakterier i vores krop, hvoraf nogle endda er resistente over for antibiotika.
Olivenoliens antibakterielle egenskaber forhindrer sygdomme og opretholder vores helbred i perfekt stand.
8. Olivenolie har antiinflammatoriske egenskaber og bekæmper smerte
Regelmæssigt og ansvarligt indtag af olivenolie reducerer risikoen for inflammatoriske sygdomme og holder os i god stand.
Inkludering af olivenolie i din kost kan være en mulighed, hvis du lider af gigt eller en kronisk inflammatorisk sygdom. Olivenolie kan reducere inflammation takket være de antioxidanter, den indeholder, såsom oleocanthal.